Отпускат 20 млн. лв. за медицински хеликоптери

По този начин се осигурява 24-часов въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния

25.09.2020 | 23:00 Редактор: Виктория Гетова
Отпускат 20 млн. лв. за медицински хеликоптери

Близо 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 за доставка на медицински хеликоптери за реакция при спешни медицински случаи и кризи у нас.

Така за първи път се въвежда 24-часова услуга по осигуряването на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния до приемно лечебно заведение. В момента България е единствената страна в Европейския съюз, чиято Спешна помощ не разполага с хеликоптери - линейки.

От Министерството на здравеопазването допълват, че медицинските хеликоптери ще се използват и за нуждите на трансплантацията.

Проектното предложение предвижда и окомплектоването им с необходимото медицинско оборудване и електронни системи за комуникация, навигация и управление. Ще се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха.

Медицинските хеликоптери ще дадат възможност за навременна диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. Това ще помогне в значителна степен за спасяването на живота на пациенти в критично състояние, и ще повиши капацитета за реакция при възникване на бедствия, аварии или катастрофи.

Реализацията на проекта е част от политиката за обновяване и окомплектоване  на системата на спешна помощ.

Към момента ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020 осигурява финансиране за изпълнението на голям проект за ремонт на всички спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки.

Четете още по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК