Летният туристически сезон приключва с 80% спад

Министерството на туризма ще работи по екшън план за следващото лято

25.09.2020 | 18:20 Редактор: Виктория Гетова

Най-трудният летен сезон за бизнеса приключва с 80% спад на туристите. Министерството на туризма вече работи по екшън план за следващото лято, както и за предстоящия зимен сезон. Това стана ясно по време на форум на бранша в Бургас.

Хотелите в Слънчев бряг затварят в края на месеца, когато ще отлетят и последните туристи от Израел и Беларус. Хотелиерите в Слънчев бряг са категорични, че още през февруари и март трябва да започнат преговори за зелени коридори за най-важните пазари - Англия и Русия.

"70% от хотелите останаха затворени, 30% работиха някъде от 20 до 50% запълняемост и на половин цени", коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев.

"Определени пазари останаха затворени и до момента, говоря за Русия - там процента е 100. Беларус за съжаление въпреки нашите искания се взе решение да се отвори на 5 септември, като на 8 септември беше първият чартър", обясни туроператорът Иван Кирязов.

В екшън плана, който разработва Министерството на туризма за следващия сезон се предвижда да бъда продължена държавната помощ за бранша.  

"Тези 35 евро субсидия за туристите, които пристигат с чартъри ще продължи до 2022 г. Ковид кризата изисква и промяна в начина, по който се рекламира туризма", заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
 
От бранша смятат, че трябва сериозно да се наблегне на маркетинговите и рекламни стратегии, с цел привличане на повече туристи.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
да се преброят и управляващите! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ПИЛЦИТЕ СЕ ПРЕБРОИХА - 80% а какво се говореше през лятото - съвсем друго!! Сигнализирай за неуместен коментар