КНСБ поиска намаляване на ДДС и увеличаване на данъка върху доходите

Основната цел била увеличение на разполагаемите средства на хората с ниски и средни доходи

25.09.2020 | 14:00 Редактор: Ивет Арабова

КНСБ предлага промяна на данъчната система у нас. Синдикатът поиска намаляване на ДДС и увеличаване на данъка върху доходите. От КНСБ изтъкнаха, че не предлагат увеличение на данъците, а преразпределяне. Основната цел е увеличение на разполагаемите средства у хората с ниски и средни доходи, повишаване на покупателната им способност, както и по-справедливо съотношение между преките и косвените данъци в държавния бюджет. Според тях моментът за този дебат е подходящ, тъй като предстоят избори. 

"В това време трябва да се обсъждат сериозни политики, една от ключовите политики в държавата освен доходите, освен инвестиции, икономика, регионално развитие, естествено са данъците и затова КНСБ се опитва да сложи тази тема сега, за да чуем този, който иска да управлява държавата, каква визия има и дали смята, че трябва да се прави нещо подобно или друго", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата за страната, въвеждане на 15% данък върху доходите на физически и юридически лица и намаляване на общата ставка на ДДС на 15% са основните предложения на синдикатите. Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова също коментира темата. 

"Много е важно, че има един комплексен подход към данъчната система. Има много въпроси, които трябва да се разискват в един или друг аспект на всички тези предложения, които вие имате, но аз мисля, че е хубаво сега на тази дискусия да се чуят и мнения за допълване на предложенията, но не само сред специалистите, тя трябва да се пренесе и в обществото", подчерта Менда Стоянова.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат. Според разчетите разходите на всеки човек ще намалеят средно с 334 лв. на година, ако ДДС бъде намалено на 15%. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК