Доставят нова партида ваксини против грип, аптекари се опасяват дали ще стигне

Според д-р Симидчиев най-важно е да се имунизират хора с рискови заболявания и тези над 65 г.

24.09.2020 | 19:00 Редактор: Ивет Арабова

Първата партида на противогрипната ваксина в аптечната мрежа е изчерпана, предупреждават от бранша.  88 000 дози са изкупени от началото на септември, т.е. за по-малко от месец. Така от два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа. Очаква се до 10 дни да има нов внос, но аптекари де опасяват, че отново ще бъдат изкупени с бързи темпове. 

С наближаването на грипния сезон търсенето на ваксини расте. Динка Йотова също иска да се ваксинира. "Аз се ваксинирам от последните 5 години, понеже съм бивша детска учителка и съм била винаги в контакт с деца", споделя тя.

Жената е търсила ваксина в няколко аптеки, но без успех. Причината - всички дози са изчерпани. По данни на Асоциацията на собствениците на аптеки от началото на септември в аптечната мрежа са били доставени 88 000 дози, но всички количества вече са изкупени.

Все пак ще дойдат повечето след десетина дни, когато ваксината бъде получена и надявам се повечето да могат да се ваксинират, макар че при всички случаи ще има и такива, които няма да могат. Защото няма да е достатъчна. Търсенето е повече от предлагането в момента", каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. 

Според пулмолога д-р Aлександър Симидчиев най-важно е да се имунизират хората с рискови заболявания, както и тези над 65 г. 

"Опасността да карат стандартния грип тежко или фатално е голяма. По време на пандемията Ковид-19 съществува и друг риск. Oт медицинска гледна точка, е възможно да се заразим едновременно с коронавирус и със сезонния грип. Ако се заразим с двете, ще изкараме заболяване, което е средно по тежест, защото имунната ни система, реагирайки срещу едната, ще се активизира и срещу другата", посочи д-р Симидчиев.

В аптечната мрежа ще бъдат доставени още 252 000 противогрипни ваксини. А други 180 000 безплатни дози са предвидени за 12% от хората над 65 г. Техният внос все още се очаква. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сега и ваксините ще ги вдигнат с 200 процента, като маските. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Вяра Димитрова
преди 3 години
Кога ще има безплатни ваксини за пенсионерите? Като се има пред вид ,че след ваксинацията трябва да минат 2-3 седмици ,за да се получи имунитет, то възрастните хора няма да могат да имат защита при започване на грипа.И защо само 12 процента са предвидени - нали уж имало грижа за възрастните хора???Ясно е каква е загрижеността - нулева! Сигнализирай за неуместен коментар