Парламентът одобри доброволната военна служба от 1 до 6 месеца

Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва

24.09.2020 | 17:49 Редактор: Георги Камарашев

Да има доброволна военна служба от 1 до 6 месеца. Това реши на първо четене парламентът. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва. Имат ли интерес към военното дело младите и ще реши ли промяната проблема с недостига в армията ни?

В последните дни на септември във вечна любов се вричат Иван и Виктория. А от любов към родината младоженецът е готов да служи доброволно в казармата. 

"Направо една година и 8 месеца ще се запиша и ще изкарам, нямам проблеми с това", каза Иван Иванов.

Макар и все още младоженци, съпругата на Иван е готова да го пусне в армията. 

"Задължително, надявам се всички момчета да са така упорити и да са истински мъже като моя мъж", обясни съпругата му. 

Идеята за доброволната казарма беше дълго дискутирана през последните месеци. След редица опити идеята на военния министър Каракачанов получи зелена светлина от депутатите, но не от всички. 

"Този законопроект смятаме, че е преждевременно внесен, не знам защо се бърза. Не смятаме, че с действия, които не са право в целта със странични решения, говорейки за добър резерв да се съсредоточим. Преди да обсъждаме доброволното, трябва да решим тежкия проблем с некомплектоването", обясни депутатът от БСП Николай Цонков.

В защита на идеята за доброволната служба застанаха от ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

"Не сте прав по отношение на аргумента в нашите въоръжени сили, свързани с некомплекта. Всички показват нарастващ интерес към службата, в армията и последните 2 години броят на приетите надвишава броя на напусналите", заяви Милен Михов от ВМРО.

Преди обаче Иван да остави за шест месеца Виктория и да смени костюма на младоженец с военна униформа, идеята на "Обединени патриоти" трябва да получи подкрепата на пленарна зала и на второ четене.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и Стиляна Георгива. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Купиха си го обратнио Каракачанов от ГЕРБ, като най-накрая му угодиха на тъпизмите. Сигнализирай за неуместен коментар