Ерменков: За различен път на развитие е нужна консолидация на левите партии

Депутатът от левицата бе категоричен, че в БСП няма разединение

23.09.2020 | 21:25 Редактор: Ивет Арабова

В събота социалистите се събираха на последно заседание на партията преди 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Те обсъдиха вътрешните избори в левицата. Обединена ли е левицата преди конгреса?

"В БСП разединение няма, не съм чул структури да напускат БСП и да отиват в друга формация. Обединени сме като партия, социалистите доказаха на изборите, че са достойни хора и граждани. Без БСП едва ли може да се очаква смяна на сегашния модел", каза за "Денят ON AIR" депутатът от БСП Таско Ерменков.

По думите му резултатът от изборите е ясен, а да обидиш всички, които са организирали изборите, и тези, които са гласували, е недостойно.

"Трудно мога да си представя някой да обяви чистка в партията. Консолидацията между левите партии е необходима, за да се търси различният път за развитие на България", отбеляза Ерменков.

Според него е важно БСП на този конгрес да се покаже като достойна и да се обсъди онова, което гласувалите хора очакват - модел за управление на България, който да се различава коренно от сегашния.

"БСП е готова да поеме отговорността за управление на държавата. Ако намерим тези, които ни поддържат, можем да търсим своите съюзници. Има червени линии, които не трябва да прескачаме - образование, финансирането му, здравеопазване", посочи в ефира на Bulgaria ON AIR депутатът от БСП.

Той добави, че се надява на конгреса да приемат документи, с които БСП да докаже, че е са достойна да ръководи държавата по проспериращ път.

"Ако президентът направи партия и ако тя влезе в парламента и не противоречи на тези червени линии, които споменах, нищо чудно да търсим сътрудничество. Но това всичко е като гледане на кафе. Принципите са важни, не имената", подчерта Таско Ерменков.

Той бе категоричен, че експертен кабинет в тази ситуация би задълбал кризата още повече. "Обществото е докарано до една ситуация, в която няма как нещата да продължават по тази начин. Нормалната политическа логика изисква да се мине на предсрочни избори, изхождайки от настроенията на хората", заяви народният представител.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК