КНСБ се обяви против актуализацията на пенсиите за всички

Аргументът за това е, че би отблъснало работещите от редовно внасяне на осигуровки

23.09.2020 | 19:15 Редактор: Ивет Арабова

До няколко дни трябва да стане ясно дали и с колко да бъдат увеличени пенсиите по предложение на управляващите. Вариантите за това са няколко, а окончателният трябва да бъде одобрен до края на месеца.

Преизчисляването на пенсиите може да обхване над 1 100 000 пенсионери, а вариантите за това са няколко: индексиране на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, осъвременяване на всички пенсии или само на най-ниските. От КНСБ обаче се противопоставят на актуализацията на пенсиите за всички с аргумент, че би отблъснало работещите от редовно внасяне на осигуровки. 

"Може да си се осигурявал на минимална заплата, но тя пак ще стане друга, това е развращаващо и неправилно. В пенсионноосигурителната система принципът принос-права не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е предмет на коалиционно споразумение на някого или някой от вчера е решил, че трябва непременно да преизчислява пенсиите", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според бившия социален министър Иван Нейков предложението на управляващите е дори закъсняло. Според Иван Нейков е задължително осъвременяването да се приложи за всички, а дали поетапно, или в рамките на една бюджетна година е въпрос на точно изчисление колко би струвало. 

Мария Георгиева се е пенсионирала преди 10 години. Получава 700 лв. и смята, че промените трябва да са поетапни. "Първо трябва най-минималните и постепенно, след това другите, другите и най-накрая по-големите като моята", добави тя.

За Пламен Величков, който взима 300 лв., минималната пенсия трябва да се увеличи поне двойно, защото сумата е твърде малка. Окончателното решение за индексацията на пенсиите се очаква до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета за следващата година. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК