Пресъхнаха притоците към яз. "Копринка", останаха 12% от обема му

При продължаващо засушаване може да се наложи някои региони да преминат на воден режим

23.09.2020 | 19:45 Редактор: Ивет Арабова

Пресъхнаха притоците към казанлъшкия язовир "Копринка". 17,269 млн. кубични метра вода, толкова вода има в момента в язовира. Това е едва 12,14% от общия му обем на водното съоръжение, което е притеснително. 

В язовира не постъпва никаква вода, според последните данни на Министерството на околната среда и водите. Притоците към него са пресъхнали, а язовирът продължава да се източва, предимно към ВЕЦ-ове. 

Въпреки че не се използва за питейни нужди, водата от язовира, би трябвало да се пуска към река Тунджа. Там се намират помпените станции за три области Стара Загора, Сливен и Ямбол. Спадането на нивата в помпените станции, се дължи на малкото вода, която отива към реката и при продължаващо засушаване, може да доведе региони, в които да се премине на воден режим.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Христов
преди 3 години
Естествено, че има далавера, не е възможно за 1 месец язовира да пресъхне, освен ако не е неправомерно изпуснат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Пак някаква далавера има тука....същата схема, като при язовир "Студена" май се получава... Сигнализирай за неуместен коментар