Правната комисия обсъжда потворно "кариерните бонуси" във ВСС

Депутатите ще стартират и процедура за нов избор на председател на ЦИК

23.09.2020 | 09:44 Редактор: Виктория Гетова
Правната комисия обсъжда потворно

На заседанието си днес депутатите от Правната комисия ще обсъдят повторно промените в Закона за съдебната власт, свързани с "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Текстовете бяха приети на 3 септември, но част от тях президентът Румен Радев върна за ново разглеждане, налагайки поредното си вето.

Народното събрание за втори път през тази година прави изменения в тази посока, създавайки правна възможност изборните членове на ВСС, след края на своя мандат или при предсрочното му прекратяване на определени основания да получават повишение. Това означава да бъдат назначени на длъжност в органите на съдебна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на ВСС.

Основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии. Престоят им във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност, пише президентът в мотивите си, предава БГНЕС.

В рамките на заседанието депутатите ще стартират и нова процедура за избор на председател на ЦИК, след като срокът на предишния изтече без нито една парламентарно представена партия да предложи заместник на подалата оставка Стефка Стоева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК