След третото Велико народно въстание: Трима полицаи са ранени

Няколко бомбички бяха хвърлени в краката им

23.09.2020 | 07:10 Редактор: Георги Камарашев

Напрежение между протестиращи и полиция пред старата сграда на Народното събрание по време на така нареченото трето Велико народно въстание. 

Няколко бомбички бяха хвърлени в краката на полицаите. Трима служители на реда са пострадали по-сериозно. Две линейки пристигнаха в района - едната на Спешна помощ, а другата от болницата на МВР. 

Полицаи и части на Жандармерията с каски, палки и щитове се подредиха около старата сграда на парламента. Група от протестиращи периодично се опитваше да пробие полицейския кордон, но без успех.

"Трябва да попитате вътрешния министър защо не може да се ходи по улиците в София в деня на Независимостта не може да се стигне до паметниците на хората, които са святи за България, до истинското народно събрание, на което пише – Съединението прави силата", коментира един от организаторите на протеста Арман Бабикян.

По-рано вечерта шествието на демонстрантите се спря пред доскорошната сграда на Народното събрание, след като направи преход от площад "Независимост" до Орлов мост. 

20 минути преди 22.00 часа ескалацията на напрежението се случи, след като част от протестиращите настояваха да преминат през полицейския кордон откъм сградата на БАН, за да стигнат до Паметника на незнайния войн. Друга група от протестиращи се опита да заобиколи кордона и да стигне до старата сграда на парламента. Тогава към органите на реда полетяха бомбички, бутилки и павета. Полицията е иззела опаковка с физиологичен разтвор от палатковия лагер на инициативата "Системата ни убива". Притежаващите го са обяснили, че той се използва за промиване на рани и е донесен, в случай че потрябва. 

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев заяви, че случилото се пред старата сграда на Народното събрание са нерегламентирани действия, които са имали за цел единствено ескалация на напрежението.

Има един задържан за носене на забранени предмети, съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма данни за пострадали протестиращи.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Напрежението по протестите се засилва...вземайте решение там горе че да не стане по-лошо... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Изкараха си мандата герберите, няма ефект от тези възстания. Сигнализирай за неуместен коментар