Политолог: Мястото на протестите е пред парламента

Според доц. Татяна Буруджиева начинът, по който трябва да се случват демонстрациите, е спорен

22.09.2020 | 21:18 Редактор: Георги Камарашев

"Не знам дали има такова нещо в европейска държава, да се броят дните на протести. Това се случва само у нас. Един протест се прави, за да постигне целите си. Няма значение колко дни ще продължи възмущението", каза в ефира на "Денят ON AIR" политологът доц. Татяна Буруджиева.

Тя заяви това във връзка с провеждащото се днес трето т.нар. Велико народно въстание. Експертът коментира и евентуалния диалог между президент и премиер.

"Струва ми се, че всички действия, които следват след началото на протеста и след първите 1-2 седмици, когато стана ясно, че няма да се подава оставка, са по същество трупане на дивиденти. Г-н Каракачанов много добре знае, че подобна заявка няма да бъде приета", заяви Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея начинът, по който трябва да се случват демонстрациите, е спорен. Въпросът дали т.нар. Велико народно въстание 3 трябва да се проведе точно днес оставал отворен.

"Аз от самото начало твърдя, че мястото на протеста от неговия зародиш е пред парламента. Познатите лица от протеста отлично знаят как се сменя правителството и как се стига до предсрочни избори. Една парламентарна криза може да свали от власт", обясни доц. Буруджиева.

По думите ѝ протестите създават множество разделения, които усложняват консолидирането на недоволните граждани. 

"Това като че ли разделя самия протест - кой с кого ще се коалира, дали някой е против или за президента Радев. Затъваме в едни такива проблеми, коментираме неща, които нямат общо с реалните процеси. Мина времето, когато можеше да се подава оставка. Политическите процеси имат своята логика. Истината е, че ако видим последните социологически данни, сривът на първите две партии е еднакъв", каза политологът.

Относно наскоро проведените избори за лидер на БСП, Буруджиева заяви, че ситуацията в партията е изключително сложна.

"Нещата в БСП не изглеждат добре. Най-големият проблем на социалистите е, че тези избори трябваше да дадат рестарт на пътя към властта. Това беше заявено от г-жа Нинова преди 3 г. още. Тя трябваше да обедини партията, а на практика, ако видите номиналната подкрепа, тя е дълбоко разделена. 53 хил. са гласували за нея. Ненормално е да приемаш половината си партия за врагове. Едни избори са за да обединяваш или привличаш хора, не за да разделяш", допълни експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК