Румен Христов: Радев няма да е медиатор, той иска служебен кабинет

Toй подчерта, че има нужда от успокояване на обстановката

22.09.2020 | 21:21 Редактор: Ивет Арабова

България отбеляза 112 години независимост и днес обаче не липсваха политически послания. Премиерът Бойко Борисов призова за обединение, а президентът Румен Радев подчерта, че за диалог между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 трябвало да има здрава основа. Експертен кабинет решение ли е на политическата криза?

"Прочитът на хората, които не се занимават пряко с политика, трябва да бъде чуван. Не бива на тези дни да допускаме това, което се случва. Хубаво е да не политизираме нещата на тези дати. Има 365 дни - достатъчно време да протестираме и да се освиркваме", каза за "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов.

Според него има нужда от успокояване на обстановката и има два варианта за назначаване на правителство - или правителството се избира от парламента, или се назначава от президента. "Президентът иска да назначи служебно правителство, той няма да играе ролята на медиатор. Ролята на президента е да се опитва да обединява", отбеляза Христов.

По думите му политическата криза, ако не е чак толкова голяма, не е толкова важна за просъществуването на едно правителство, а е важно дали има парламентарна криза. "В момента все още има мнозинство зад гърба на правителството. Днес България щеше да е друга, ако СДС беше продължил да управлява, убеден съм", подчерта лидерът на СДС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че трудно ще се съберат 160 депутати, които са нужни за свикване на Велико народно събрание. "Най-важното за предстоящите избори е те да са честни, прозрачни и хората да повярват в тях. Трябва да се дадат достатъчно гаранции. Ние настояваме за машинно гласуване. СДС е за въвеждане на по-голяма мажоритарност и разпознаваемост. Възможността за отчитане на преференциите е важна. Няма да е лесно съставяне на управляващо мнозинство, но България се европеизира", посочи Румен Христов.

Той заяви, че СДС се опитва да направи поредната идейна коалиция и тя е свързана с това, че с ГЕРБ са десни формации и членове на ЕНП. "Няма правителство, което е управлявало, и да не е допускало грешки. Икономическият растеж можеше да бъде по-ускорен. Можехме да натиснем малко педала, за да увеличим БВП, да увеличим възнагражденията на хората. Превантивната роля на ЕС спрямо всички страни членки е много важна. Този, който дава пари, има право да проверява по какъв начин се харчат те", допълни Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК