Откриха огромно количество измряла риба в язовир край Черноморец

От РЗИ и екоинспекцията в Бургас са взели проби от водоема, като се очаква резултатите да излязат до дни

22.09.2020 | 19:21 Редактор: Георги Камарашев

Сигнал за огромно количество измряла риба в язовир край Черноморец. От РЗИ и екоинспекцията в Бургас са взели проби от водоема, като се очаква резултатите да излязат до дни.

Сигналът за стотиците килограми умряла риба е от събота, а институциите трябва да отговорят на въпроса дали става въпрос за екокатастрофа или за естествен биологичен процес. 

"Пристигнали са на място, взети са проби от водата и рибата, изпратени са тези проби, нямаме окончателен резултат все още, но тяхното предварително заключение е, че това се дължи на липса на кислород, което се дължи на драстичното спадане на нивото на язовира", обясни кметът на Черноморец Росен Деспов.

Измрялата риба е толстолоб в огромни количества, в момента тя е прибрана на брега на езерото и предстои да бъде извозена към екарисажа във Варна. Язовирът е общински, но е отдаден на концесия. Риболовът е забранен и се ползва за напояване, обясни кметът на Черноморец. По думите му не му е известно рибата да е била използвана с търговска цел. Водоемът е зарибен още преди години, когато е бил стопанисван от ловно-рибарското дружество. Засега се изключва вероятността да става въпрос за отравяне на водата.

"Там няма предприятия, тоест, ако има натравяне, то трябва да е умишлено, тъй като от язовира се напояват освен земеделски земи, доста животни ходят там на водопой, за тях няма никакви последствия… Досега в района на Черноморец не е имало случай на подобно масово измиране на риба", увери Деспов.

Концесионерът на язовира днес не беше открит за коментар.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК