България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В условията на пандемия: Велико Търново чества празника с богата програма

Кметът на града призова да запазим посланието на предците ни и да го предадем на децата си

22.09.2020 | 08:45 Редактор: Ралица Братанова

Тържествата за 22 септември във Велико Търново започнаха още в 7:30 ч. сутринта с отслужване на празнична света литургия в средновековната църква "Св. 40 мъченици".

"Всички българи днес на този ден, когато преди 112 е обявена Независимостта в старопрестолния град, са горди, както и ние великотърновци като боляри сме горди, че тук са се случили много исторически моменти", коментира кметът на града Даниел Панов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че старата столица днес е подготвила богата програма въпреки че съобразно пандемията някои събития са отпаднали и увери, че всички противоепидемични мерки за отбелязване на празника са спазени.

"Както нашите предци са искали България да бъде независима и обединена държава, нека положим усилия да запазим тяхното послание и техните дела и да ги предадем на нашите деца", призова Панов в ефира на "България сутрин".

От 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг в крепостта "Царевец". Тържествената заря-проверка ще се състои на площад "Цар Асен Първи" от 19:30 часа. 

Националната служба за охрана въведе сериозни мерки за сигурност по време на честванията днес. Хората, които искат да наблюдават тържествата в центъра на Велико Търново, ще бъдат допускани след 18:00 часа, а вечерта традиционно ще завърши със заря-проверка.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК