Затвориха началното училище във Варна заради заразен персонал

Единият е имал контакт с ученици

21.09.2020 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова

Затвориха начално училище във Варна заради положителни проби за коронавирус на двама души от педагогическия персонала. Единият е имал контакт с ученици, другия - не. Заразени сред децата засега няма, въпреки това всички временно минаха на дистанционно обучение. 

Всички деца от Начално училище "Васил Левски" във Варна бяха пуснати по домовете си, по решение на ръководството, а сградата беше затворена за цялостна дезинфекция. 

"Всички парапети са минати, тоалетните, възловите елементи, вратите, коридорите са минати, в стаите, където са децата", каза Илко Колев

Междувременно занятията продължиха, но онлайн, за да не се нарушава учебния процес.

"Мислех, че ще ни се размине в интерес на истината. Не очаквах толкова скоро да се разболее наш колега, но ето, че се случи. Въпреки че тази колежка е много дисциплинирана и отговорна, и винаги спазваше мерките, винаги беше с маска, но се е заразила, незнайно къде все още", коментира директорът на НУ "Васил Левски" - Варна Стела Петрова.

Общо 40 четвъртокласници, контактували с учителката, са поставени под карантина. Те са от сборна група, посещавали целодневната занималня. 

Ако през следващите дни не развият симптоми, ще се върнат в клас на 5 октомври. За всички останали, присъствените занятия се подновяват още тази сряда. Случаят стана повод работна група към областния управител спешно да изготви алгоритъм за действие при подобни ситуации. 

2 седмици карантина и за цял клас от Пловдив, след като първокласник даде положителна проба за коронавирус.

Родителите му също са с положителни проби за Ковид-19. Това е втори случай на карантиниран клас в града под тепетата. 

Първи случай и на заразен ученик в Благоевградско. Положителна проба е дал ученик от Кресна.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК