Антон Кутев: Три партии ще бъдат водещи в следващия парламент

Румен Радев иска втори мандат, а не президентска република

21.09.2020 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Защо БСП иска оставката на Цвета Караянчева? „Заради пълното неглижиране на парламентаризма. Ние сме република с парламентарно управление. За всичко отговаря председателят на Народното събрание. Не може НСО да управлява държавата. Доводът, че не може заради Ковид гражданите да влизат в Народното събрание, също не е издържан“. Това каза по повод скандала с влизането на граждани в новата сграда на парламента депутатът от БСП Антон Кутев в предаването „Опорни хора“. За нас това е знак за пълното пренебрежение към парламентаризма, към парламентарната държава. Обръщането на държавата с краката нагоре и управлението на един човек, въпреки нейния колективен характер, това всъщност е големият проблем. За нас Караянчева е лицето“, допълни Антон Кутев.

По думите му, БСП е внесла 50 закона през този мандат, от които са приети 1 или 2. Останалите не са приети. Докато техните са приети. Как става опозицията виновна?, попита Антон Кутев. Борисов смята, че е прав, той не вижда проблеми в своето управление. ГЕРБ са под стрес, както и Караянчева, и нямат никаква оценка за това, какво става. Заедно с майките имаше и други хора, които искаха да направят протест. Дали са прекалили или не, това е друга тема. Те искат да заявят, че не са чути. Това според мен е нормално. Тези кризи обаче да се решават чрез диалог“, категоричен е депутатът от БСП.

„В момента ГЕРБ си пречат, като задържат изборите. Колкото по-бързо отидат на избори, толкова по-малко ще бъдат пораженията върху това, което те правят“.

Смятам, че поне три партии ще бъдат водещи, като в тях влиза и партията на Слави Трифонов, въпреки че социологията не показва в момента такива резултати. Основното е, дали тази нова конфигурация ще намери отговор на предизвикателствата на едно изнервено общество. А обществото не е формулирало какви промени иска.

Според мен Румен Радев иска втори мандат, а не президентска република.

Едно е сигурно за следващия парламент – никой няма да иска да управлява с ГЕРБ. Голяма част от тях няма и не искат да влязат в следващия парламент. Сигурен съм, че ГЕРБ няма да участва в управлението. Следващият парламент ще бъде много раздробен. От 2009 г. насам ние нямаме пълен мандат на правителство. Последното бе на Сергей Станишев. Това ще продължи, защото има недоверие към политическия и бизнес елит

Един от недостатъците на Корнелия Нинова е, че тя търси удобните. На БСП сега й трябват силни хора, които да воюват и да отвоюват, категоричен е депутатът от БСП Антон Кутев.

Цялото интервю гледайте във видеото!