Таня Михайлова: Ситуацията за всяко училище ще се гледа индивидуално

Тя подчерта, че на този етап присъственото обучение остава

20.09.2020 | 13:15 Редактор: Ивет Арабова
Таня Михайлова: Ситуацията за всяко училище ще се гледа индивидуално

"Ситуацията занапред ще се разглежда индивидуално за всяко училище. Ако определим, например, 10%, то в едно училище с 900 ученици 10% е един брой вирусоносители, а при училище с 200 ученици – друг. Важно е да можем да реагираме към конкретното място“. Това каза пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

"Присъственото обучение на този етап остава. Следим процесите в цялата страна. Част от обявените случаи към момента се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година“, добави Михайлова.

Тя посочи, че към момента има 19 карантинирани паралелки, 26 ученици са с положителен тест, част от тях не са били на първия учебен ден, около 500 ученици и около 40 учители са под карантина.

"Част от паралелките, при които има ученици с положителен тест, но не са били на училище, не са карантинирани. Карантинирането се определя от регионалните здравни инспекции и според условията. Дезинфекцията в нашите насоки е да се случва веднага след констатиране на контакт. До края на тази година училищата имат средства да поемат разходите за дезинфектанти. Не е редно да се искат пари допълнително“, отбеляза зам.-министърът на образованието.

Малко над 500 ученици са заявили желание за обучение от разстояние.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК