Детски психолог обясни причините за опасната "мода" с екстремни селфита

"Възрастта на юношеството е свързана със стремеж към геройства", каза Елена Енева

19.09.2020 | 18:48 Редактор: Ивет Арабова

Момче загина след опит за снимка на опасен мост в София. 19-годишният младеж се качва на моста с две момичета в късните часове в петък. Решава да си направи снимка и пада от съоръжението върху влаковите релси където е ударено от волтова дъга. Приятелите му веднага се обаждат на 112, но падането се оказва фатално. 

"В 3:35 сме получили сигнал за паднало момче от мост на "Дружба“ 1. Медицинският екип е бил там на осмата минута, но за съжаление момчето е починало на място. Явно при падането го е ударило ток, защото е паднало върху някакви съоръжения с високо напрежение", обясни говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска.

Мястото на фаталния инцидент е безлюдно, не е обезопасено, а на съоръжението на места липсват ограничителни парапети. Не е ясно как младежите са стигнали до моста и какво ги е предизвикало да правят опити за селфи там. Това не е първият инцидент с младеж, загубил живота си заради екстремна снимка. 

През декември миналата година 10-годишно дете пострада от токов удар, след като се покатери на електрически стълб. През юли тийнейджър загина на място при падане от изоставена сграда, на която се качил, за да си направи снимка. По същата причина 5 месеца по-рано 16-годишно момче се простреля с пистолет и се размина по чудо с леки наранявания. Още два случая през януари миналата година отнеха живота на 15-годишно момче, а друго беше обгорено след токов удар на жп гара. 

"Възрастта на юношеството е характерна със стремеж към геройство. В днешно време сравняват своите постижения, щуротии със 7 млрд. население на планетата с всички социални мрежи и летвата за тях е много вдигната. Ако едно време можеше да направиш впечатление, ако караш на задна гума мотора си, сега гледаш в мрежата всевъзможни клипчета с всякакви трикове и някак си този стремеж да бъдеш забелязан, да постигнеш нещо, понякога стига до такива много тъжни крайности наистина", обясни детският психолог Елена Енева.

Преди години мостът, от който 19-годишният младеж пада, се е използвал за преминаване на влакови композиции. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
1
преди 3 години
Просто е избрана , при загуба на чувство за реалност ,погрешна форма за изява и себеутвърждаване пред "дамите ", които е можело да го възпрат . И тук стигаме до съвременните групови "норми " сред младежите , понякога свързани с ирационалния момент . Нашата образователна система в стремежа си да се реформира , което безспорно беше нужно , изхвърли "с мръсната вода и детето " т. е. възпитателната работа изобщо . И това е част от професионалната "компетентност " на авторите на този "закон "! Връщан Сигнализирай за неуместен коментар