Петър Берон: Критиките към Конституцията от 1991 г. са от хора, които не са я чели

Различните представи за бъдещето на страната са причина за първите разриви в редиците на СДС

19.09.2020 | 14:29 Редактор: Ивет Арабова

На фона на дебатите за създаването на нова Конституция д-р Петър Берон определи Основния закон на страната като "съвсем не лош". Според него критиките към Конституцията от 1991 година са на хора, които никога не са я чели.

На 10 юли 1990 година 7-то Велико народно събрание започва работа. В продължение на 15 месеца депутатите предлагат, пишат и спорят по текстовете от новата Конституция. Постепенно оформят правилата на новото време. 

"Ние бяхме написали в Конституцията, че България ще бъде социална държава, което означава, че няма да оставиш пенсионерите да се ровят в кофите за боклук. Социалната държава за съжаление е зачеркната и все по-малко говорят за социална държава. Вие виждате, че протестите са ежедневни. И то протестират всички – и тези които получават и малко, и тези, които получават и сравнително добри заплати“, коментира депутатът от 7-ото Велико народно събрание Румен Воденичаров.

"Основната глава за правата и свободите на хората беше заимствана от Европейската харта за правата на човека – едно към едно почти. И аз съм от тези, които смятат, че тази Конституция съвсем не е лоша. Всичките критики към Конституцията са направени от хора, които никога не са я виждали, не са я чели. Иначе, ако седнеш да я четеш параграф по параграф, член по член съвсем друго впечатление се оставя“, обясни председателят на ПГ на СДС в 7-ото Велико народно събрание д-р Петър Берон.

Различните представи за бъдещето на България са причина за първите разриви в редиците на СДС. Тогавашният говорител на опозицията Румен Воденичаров им казва, че при ширещата се безсмислена конфронтация, не може да остане в синята парламентарна група. И сяда в редиците на независимите депутати. През декември 1990 г. доктор Петър Берон е свален от поста председател на Съюза на демократичните сили. Това става по искане на Петко Симеонов, а причината е изтекла информация, че лидерът им е сътрудничил на Държавна сигурност. Няколко месеца по-късно Берон напуска СДС, а през лятото на 1991 г. си тръгва и Петко Симеонов. 

"Аз не съм напуснал доброволно СДС, аз съм изгонен от СДС. Защото подписах Конституцията. Аз подписах Конституцията!“, каза Петко Симеонов.

По-голямата част от депутатите от парламентарната група на СДС слагат подписите си под нея. Писането на основен закон не е лесна работа, а спазването на заложените норми обаче е още по-трудно. Професор Драгомир Драганов, острието на БСП във Великото народно събрание, приживе казваше, че ако ще се променя Конституцията, трябва да се свика съвет на седемте мъдреци. 

Още по темата гледайте тази вечер в "Историите ON AIR”, където ще бъде излъчен филмът на Миглена Георгиева – "Аз подписах Конституцията!“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще излезе, че тя си е много 'убава. Сигнализирай за неуместен коментар