Думата "млечен" ще отпадне от етикета на имитиращите храни

С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството

19.09.2020 | 09:25 Редактор: Юлия Христова
Думата

В етикетите на храни, съдържащи имитиращи продукти, ще бъде посочено изрично какви са въпросните продукти. Това предвижда Проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане днес.

Освен това, текстовете предвиждат имитациите да се предлагат в обектите предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и ясно обозначени с надпис "Имитиращи продукти“.

В случай, че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

С Проекта се въвеждат конкретни изисквания по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с изискванията на Кодекс Алиментариус - международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите, смятат от земеделското министерство. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти. Очаква се също заложените в проекта изисквания да допринесат за повишаване търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.

Бележки и становища по Проекта на Наредбата могат да се изпращат до 19 октомври 2020 г. включително, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Много правилно. Те хората пак ще си купуват, нека знаят какво обаче. Сигнализирай за неуместен коментар