Нинова и Ананиев в лют спор за новия заем от 5 млрд. лв.

"Ще стимулира ли този заем икономиката?", попита лидерът на БСП

18.09.2020 | 13:35 Редактор: Ивет Арабова

Управляващи и опозиция в спор за новия външен дълг, който страната ни изтегли. В началото на седмицата стана ясно, че България взима заем от 5 млрд. лв. за справяне с коронакризата. 

От БСП попитаха каква е причината за това решение на управляващите.

"Защо се появи необходимост от нов дълг? Та нали само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага нов заем. Ще стимулира ли този заем икономиката? И ще подобри ли жизненото равнище на народа? Както винаги, ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата", заяви на БСП Корнелия Нинова.

"Ще ви помоля или да се подготвите по-добре с истинска информация, или да дадете думата на някой, който разбира", отговори ѝ финансовият министър Кирил Ананиев.

Левицата защити своите твърдения, а управляващите контрираха, че действията на държавата са приветствани от Европа.  Новият заем ще бъде използван за покриване на бюджетния дефицит и за обезпечаване на мерките за Ковид-19.

По време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че най-рано до края на годината ще има план за усвояване на средствата от ЕС, предвидени за справяне с пандемията от коронавирус. Той поясни, че сумата е в размер на 30 млрд. евро и е условна, за да бъде усвоена, трябва да бъде направен сериозен анализ.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка(Архив): Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК