ВМРО реагира на запазването на партийните номера в бюлетините

Партиите не защитавали идеята да бъде отстранено всичко негативно на изборите

16.09.2020 | 21:46 Редактор: Ралица Братанова

Окончателно депутатите приеха на всички избори освен на местните, да се гласува с машини и хартиени бюлетини. Не беше прието обаче предложението на ВМРО да отпаднат номерата в бюлетините, а да останат само имената на партиите.

"След като по този начин се ликвидира възможността хора, които не могат да четат на български, а заучават едно номерче и срещу 50 лв. отиват да гласуват, дали тези партии, които застанаха срещу нашето предложение не разчитат точно на такива методи", коментира депутатът от ВМРО Красимир Богданов в "Денят ON AIR".

По думите му политическите формации, без значение дали са опозиция или управляващи, не защитават идеята да бъде отстранено всичко негативно в изборния процес.

"Изненадващо е, че формации като БСП, които претендират за машинно гласуване и казват, че ще е по-честен вотът, защо не застанаха на наша страна", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Богданов посочи, че поради няколко причини от ВМРО не са подкрепяли машинното гласуване, а именно поради опасността от манипулация на вота.

"Но в крайна сметка живеем в демократична страна и това, че отстояваме едно мнение, не означава, че противната страна няма правото на свое. Демократично е за хората да има възможности да гласуват както сметнат за добре", обясни депутатът.

Според него от предишното решение за машинно гласуване в секциите в страната е имало достатъчно дълъг период то да бъде въведено поетапно, докато се стигне до броя от 12 000 машини. 

Богданов допълни още, че при предсрочни избори е твърде вероятно технологично такива да не могат да бъдат осигурени.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК