СДС: Трябва да оправим грешките от миналото, при прилагане на нова Конституция

Лидерът на партията смята,че младото поколение трябва да участва във вземането на решения

14.08.2020 | 21:55 Редактор: Виктория Гетова

Промяна на устройството на България. Колко важно е да не се прибързва в този сериозен процес?

"От политическа гледна точка има две концепции - едната е да бъде внесена чисто нова Конституция, а другата да бъдат направени промени. Започна дебат, предложението за Велико народно събрание беше "сложено на масата". Оттук насетне нека всеки предложи своите виждания и да се одобри най-добрия вариант от тези 160 представители, които да свикат Велико Народно събрание", коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му БСП биха застанали на нивото на очакванията на обществото.

"Основното искане е да сменим модела, той не може да бъде променен, ако не бъде сменена Конституцията. СДС нямахме опит, когато приемахме Конституцията, нямахме и мнозинство. Беше наложена Конституция, която доведе до много противоречия между институциите и беше приета, за да трансформира политическата власт на БКП  в икономическа", добави Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него Конституцията е нещо, което не трябва да се променя често, но 30 години са много сериозен период от време.

"Във Великото народно събрание ще има много пламенни речи и емоция, но професионалистите трябва да направят основата, за да не допуснем същите грешки, които допуснахме приемайки тази Конституция", каза лидерът на СДС.

Той обясни, че при приемане на предложението на ГЕРБ за разделяне на мажоритарен и пропорционален вот, протестиращите, които не искат да се идентифицират към никоя политическа формация, могат да участват в тези избори без да имат партия.

"Трябва да хванем срока за свикване на Велико народно събрание в рамките на това обикновено народно събрание", заяви още Христов, като добави, че ако сега се работи активно и след месец се внесе предложението, а след два месеца се обсъди, би могло да се пристъпи към новия модел Конституция.

Той посочи, че след като се предлага смяна на модела и се отхвърля, единственото нещо което се иска, е да има предсрочни избори, за да се назначи служебен кабинет. Христов е на мнение, че политическите формации, които се наблюдават на изборите вероятно ще могат да влязат в следващия парламент.

"Имаме нужда от оправяне на грешките, които бяха допуснати в самото начало, сега десните формации отново са призвани да положат основните на една нова Конституция", подчерта Румен Христов.

Според политика България трябва да остане парламентарна република.

"Опитите да се налагат президентска република са неправилни. Опасността от проява на авторитарна личност може да се появи, но има несъответствие между огромния вот на президента за да бъде избран и малкото правомощия, които има", каза още той.

СДС предлагат обособяването на горна и долна камара, при които горната да има 5-годишен мандат, а долната - 4, като ветото да се налага от горната камара, а не от президента.

"Младото поколение чукат на вратата, ще намерят формата под която да участват в тези избори. Наше задължение е да пускаме младите хора да се развиват защото мислят по много съвременен начин", коментира Румен Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
"лидерът на СДС Румен Христов"какъв лидер си ти? Я се погледни. Сигнализирай за неуместен коментар