Какво означава свикването на Велико народно събрание?

Според Наталия Киселова отдавна има искане за отделяне на съдиите от прокурорите

14.08.2020 | 14:03 Редактор: Ивет Арабова

Да бъде свикано Велико народно събрание, което да намали броя на депутатите и да направи и още важни промени в Конституцията. Това предложи премиерът Бойко Борисов във видеоизявление към българите. Какво означава свикването на Велико народно събрание и до какво биха довели предлаганите промени в Конституцията?

"Великото народно събрание е орган, предвиден в конституцията, и се избира, за да реши най-важните и ключови въпроси. По отношение на предложенията на премиера, според мен това е политическа заявка. Първото и второто предложение са във възможността на Великото народно събрание", коментира пред репортер на Bulgaria ON AIR преподавателят в Юридическия факултет на СУ Наталия Киселова. 

Тя разясни, че когато се намаля броят на народ, се намаля и броят на народните представители, необходими да се гласува закон.

"Отдавна има искане за отделяне на съдиите от прокурорите, частично Борисов признава, че реформата от 2016 г. не е добра и предлага алтернатива. Необходимо е в период между 2-5 месеца, след като е внесен законопроектът да бъде обсъден от народните представители", подчерта тя.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Не е добра алтернатива Сигнализирай за неуместен коментар