УниКредит Булбанк отпуска заеми до 300 000 лева на МСП, пострадали от епидемията

Инструментът е приложим за микро, малки и средни предприятия

14.08.2020 | 13:36 Редактор: Ивет Арабова
УниКредит Булбанк отпуска заеми до 300 000 лева на МСП, пострадали от епидемията

УниКредит Булбанк ще отпуска заеми до 300 хиляди лева на МСП, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от Ковид-19, съобщиха от финансовата институция.

Банката, която е водещ партньор на бизнеса, се присъединява към гаранционната програма за преодоляване на икономическите последици от разпространението на Ковид-19 на Българската банка за развитие; Инструментът е приложим за микро-, малки и средни компании от различни сектори в икономиката.

УниКредит Булбанк подписа споразумение с Българска банка за развитие (ББР) за присъединяване към програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средни предприятия, пострадали от пандемията от Ковид-19.

В рамките на програмата УниКредит Булбанк ще отпуска заеми до 300 хиляди лева, като клиентите могат да кандидатстват за ново оборотно финансиране, както и да заявят интерес за включване на съществуващи инвестиционни и оборотни кредити по програмата. Заемите са с дълъг гратисен период – до 3 години и се отпускат при облекчени изисквания за обезпечение – покритие за не повече от 20% от размера на търсеното финансиране.

Кандидатите трябва да отговарят на поне едно от следните изисквания: да имат спад на оборота заради пандемията от Ковид-19, да имат неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици, да имат отменени договори за износ или прекратени доставки от внос, да са затворили производствените си съоръжения и офиси или да са намалили броя на своите служители.

Програмата е насочена към компании, изпитали затруднения през 2020 г. като пряк негативен ефект от пандемията Ковид-19,  които са обслужвали редовно кредитите си без да са изпадали в просрочие над 90 дни през миналата година.

Инструментът е приложим за микро-, малки и средни компании от различни сектори в икономиката, като данните на ББР показват, че най-засегнатите от пандемията сектори са: транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на едро.

"Ние вече си партнираме успешно с ББР по програмата за безлихвени кредити за физически лица като вече сме отпуснали над 1400 заема. С подкрепата, която оказваме и на бизнеса, заедно с ББР, банките сме част от решението на кризата, предизвикана от Ковид-19”, коментира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

При представяне на финансовите си резултати за полугодието миналата седмица, групата на УниКредит съобщи, че през второто тримесечие на годината във всички страни, в които групата присъства, е отпуснала държавногарантирани заеми и е дала възможност за отсрочване на кредити с общ размер над 41 млрд. евро.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години