Осем нови реанимобила за ВМА

Особен акцент е изключителното им оборудване

13.08.2020 | 22:31 Редактор: Юлия Христова
Осем нови реанимобила за ВМА

Осем напълно оборудвани реанимобила вече са на разположение на екипите на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от болницата на Facebook страницата си.

Те са закупени в началото на 2020 година, но са доставени със закъснение заради пандемията от Ковид-19.

В унисон с концепцията на ръководството за развитие и модернизиране на всички структури, реанимобилите ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната.

Нашето разбиране е, че всеки български военнослужещ има право на качествена медицинска грижа, независимо в коя точка на България се намира. Поради това, ние започнахме и поетапно обновяване на останалите ни болници, не само на софийската – и като ремонтни дейности, и от гледна точка осъвременяване на апаратурата, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той отбеляза, че дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения.

Особен акцент е изключителното им оборудване, за да се осигури бърза евакуация на болни и пострадали.

Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение:

Могат да доставят лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК