Почти 50% от младите хора у нас живеят с родителите си

Средно в Евросъюза младите напускат семейната къща на около 26 години

13.08.2020 | 19:55 Редактор: Юлия Христова

В изминалата вече 2019 г. почти 50% от младите хора у нас на възраст 25-34 г. живеят с родителите си. Това показват публикувани данни на статистическата служба Евростат. Най-бързо отлитат от семейното гнездо в Дания - там само 4 процента от младите делят един покрив с родителите си.

В Словакия пък 62 % от младите са с родителите си. Напускането на родния дом често зависи дали младите хора са във връзка или учат, както и от нивото на финансовата им независимост, пазара на труда, цените на наемите.

Средно в Евросъюза младите напускат семейната къща на около 26 години. Но тази възраст варира значително в отделните държави. Най-млади напускат дома шведите, датчаните и финландците. В южните страни членки младите хора се преместват на около 30-годишна възраст. Най-дълго при родителите си остават хървати и словаци.

Следват италианци и българи, които се изнасят средно на 30-годишна възраст. Мъжете остават по-дълго в дома на родителите от жените в почти всички страни членки.

Марио все още живее с родителите си, но смята скоро да промени това. 

Манталитетът, народо-психологичните особености и икономически фактори - това  са основните причини българите  да се изнасят сравнително късно от родните домове, смята д-р Цветеслава Гълъбова. В исторически план българите винаги са живеели под един покрив и това предразполага по-късното отделяне от родителите. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
тайната на робството
преди 2 години
Ще ви разкрия тайната...Финансовата ви система ни държи на ниски заплати, а строителите ви държат космически цени на недвижимото имущество и за да е пълна гаврата с хората ни строите и църкви да ни карате да ви се молим и да търпим системни унижения... Сигнализирай за неуместен коментар