Забраняват превозването с джипове до Рилските езера

От днес се възобновяват спрените дейности по рекултивация на пътеките

13.08.2020 | 15:49 Редактор: Виктория Гетова

Официално затвориха за автомобили пътя към Седемте рилски езера. Това стана със заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров от 13 март.

Новината, обаче беше официално съобщена днес, по време на първата копка на  контролно-информационния пункт, който се изгражда в района на Седемте рилски езера. Тя предизвика недоволството на шофьорите на джипове в района, които превозват незаконно туристи в защитената зона.

"Искам да се знае, че офроуд и автомивка Седемте рилски езера се затварят. Хората от този лифт нагоре, ходят пеша", обяви Емил Димитров.

Заповедта на министъра, която забранява движението на автомобили в защитената зона, освен при екстремни ситуации, разгневи шофьорите на джипове.

"Ние сме Министерство на околната среда и водите (МОСВ), ние опазваме природата. Ние не сме транспортно министерство да издаваме лицензи, да узаконяваме незаконна дейност, да разрешаваме превоз на пътници с някакви технически неизправни превозни средства", обясни още Димитров.

Районът на езерата вече ще се охранява още по-зорко за нарушители. За целта ще спомогне и новият информационен пункт, който ще бъде изграден до два-три месеца.

"Този пункт ще бъде поделен между служителите на парка и Планинската спасителна служба (ПСС). По този начин ние от наша страна ще можем да контролираме. Тук е възлово място на основния туристопоток, да инструктираме хората, да ги информираме за правилата за поведение", коментира директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов.

Проектът за екопътеките отново е възобновен, след като е установено, че технологията на изпълнения не е погрешна. Възстановяват се ерозирали пътеки, които се насипват с гранит, характерен за района.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Какъв човек трябва да си за да построиш автомивка на7-те Рилски езера.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еее, едно свястно нещо да направят... не е истина направо. Сигнализирай за неуместен коментар