Опасност от воден режим грози Черноморието

Екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област

12.08.2020 | 10:35 Редактор: Виктория Гетова
Опасност от воден режим грози Черноморието

Екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Причината е драстично намалелият обем на язовир "Камчия". Воден режим заплашва Черноморието и туризма. Това обяви първи екоминистърът Емил Димитров. На язовир "Камчия" разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна.

"За разлика от Перник, където язовир "Студена" беше напълнен, тук дъждове няма. В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът. Природата е безмислостна. В момента в язовир "Камчия" има около 60 млн. куб. м. вода, които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година" уточни говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров.

От екоминистерството виждат решението в спешен ремонт на язовирите Порой и Ахелой.

"Тези два язовира с помощта на водопровод, който ще бъде изграден допълнително с няколко пречиствателни помпени станции, те ще бъдат включени в деривация "Камчия". Тази вода ще помогне да не се усети кризата евентуално при липса на дъжд", допълни Гюров, предава БНР.

За целта обаче трябва да бъде осигурено финансиране от 60 млн. лв. С язовир "Ясна поляна", който водоснабдява курортите от Созопол до Ахтопол проблеми няма, увериха от ВиК.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Само режим и там ни липсва Сигнализирай за неуместен коментар