Нулева година за овощарите, недоволни от мярката "де минимис"

Коронавирусът ограничи износът и на малкото плодове и зеленчуци

09.08.2020 | 15:01 Редактор: Искра Ангелова

Нулева година за овощарите в Североизточния регион. Заради топлата зима, застудяването през пролетта и сушата, продукцията е изключително слаба. От държавата ще подпомогнат бранша с около 19 млн. лева по мярката "де минимис", като от нея ще се възползват и занимаващите се с маслодайна роза и винени лозя. 

Производителите казват обаче, че тя е крайно недостатъчна.

Ивайло отглежда плодове и зеленчуци в землищата на две села край Русе. Според него това е най-тежката година досега. 
 
"Продукцията е нулева. От 80 декара кайсии, успяхме да откъснем точно 3 плода. Просто много топла зима, рано се стопли, излъга дърветата, тръгна и март месец тук на този масив падна -8 градуса", сподели Ивайло Василев.

Въпреки нулевата реколта, овощарите постоянно имат разходи, тъй като продължават да се грижат за дърветата. Коронавирусът пък ограничи износът и на малкото плодове и зеленчуци

"Де минимисът", който анонсираха от правителството преди 2 дни, е изключително малка стойност - 25 лв. на декар. Опитват се да направят нещо, но при положение, че тук от 2 месеца не е валяло дъжд, загубите са огромни", сподели председателят на съюза на Дунавските овощари Николай Колев.

За да се кандидатства за държавна помощ обаче, производителите трябва да са изрядни и да не дължат средства, което е трудно в кризата. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК