Биологично оръжие или природна мутация е новият Ковид-19?

Повече от половин година продължават опитите са създаване на ваксина

08.08.2020 | 14:42 Редактор: Искра Ангелова

Биологично оръжие или природна мутация е новият Ковид-19? С появата на коронавируса, възникнаха различни хипотези около произхода му.

Какво смятат експертите?

В началото за професор Младен Григоров идеята, че Ковид-19 е изкуствено създаден вирус била абсурдна, но сега признава, че вече не изключва вероятността за човешка намеса. 

"Този вирус е много странен, не се знае откъде е, как е и всичките и нещата за прилепи и т.н. Всичко това са хипотези, предположения, без никакви доказателства", каза проф. Младен Григоров. 

По думите на кардиолога Ковид-19 обаче, със сигурност не спада към най-смъртоносните биологични оръжия.

"Ако наистина това е биологично оръжие, то в никакъв случай не е в листата на т.нар. най-много използвани като биологични оръжия особено опасни инфекции и тука именно е коварният ход. Тези особено опасни инфекции са антракса, чумата, холерата, едрата шарка и т.н.", допълни той.

А според доцент Ангел Кунчев все още няма доказателства, че вирусът е изкуствено създаден.

"Смятам, че всичко е възможно, но трябва да има данни в тази насока. По някакъв начин да има доказателства за изкуствен произход. Напротив - общо взето това, което излиза, потвърждава за животински вирус, който е прескочил видовата бариера, което се случва рядко", заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Повече от половин година от началото на пандемията продължават опитите са създаване на ваксина. Необходими са обаче още доказателства по отношение на страничните ефекти от възможните ваксини, тъй като съществува риск да се отвори вратата на друго по-опасно заболяване, смята професор Григоров. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
7 rate up comment rate down comment 4
Е , още ли...
преди 3 години
Още ли ще дъвчим тази тема ? Десетки медици и вирусолози се изказаха по нея. Не може вирус от животно да влезе в човешкото тяло. Той трябва да се изолира от животното и да се преработи, / говореха за видовете белтъци/ и тогава може да попадне в човека. Даже в ютюп се изказа вирусолог от САЩ и после записът изчезна. И да престанат там някакви наши докторчета да гадаят. Разбира се , и всички те -птичи , свински и всички вируси са в лаборатории реконструирани. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 6
рамтарарам
преди 3 години
На доц.Ангел Кунчев му трябва протокол от производителя с двама свидетели,с подписи и печат(задължително)! Сигнализирай за неуместен коментар