Специфики на генома на коронавируса и защо е толкова коварен

Имунологът доц. Влади Манев говори за специфичните протеини на Ковид-19

07.08.2020 | 22:27 Редактор: Наталия Тотева

Къде е мястото на клиничната имунология в борбата с Ковид-19? Според имунолога доц. Влади Манев протестите по време на пандемията говорят за това, че хората не са информирани за опасността от коронавируса.

"Природата е дала страха и инстинкта за самосъхранение, за да може човек да оцелява. За да може да оцелява той трябва да има информация за проблема. Генетиката и имунологията са много силно развити и само за три месеца беше разгадан геномът на Ковид-19. Бяха открити специфични протеини, които го правят уникален и коварен", посочи Манев за Bulgaria ON AIR.

По думите му първият такъв е S протеин.

"Има един шип, чрез който той се закача за клетката. И ако аз пипна носа си, очите - вече много лесно може да проникне. Той започва така да трасформира обмяната на клетката, че вместо да произвежда защитни имунни тела, започва да прави копия. Уникално явление във вирусологията, копирна машина", обясни имунологът за "Денят ON AIR".

Манев отбеляза, че друга особеност е т.нар. камуфлажен протеин, който крие проникването на вируса от имунната система.

"Има специфичен протеин, който блокира вътреклетъчната имунна защита - това е вътреклетъчният интерферон, който пази клетката от вирусите. Трето, блокира производството на онези градивни елементи, които са нужни за устойчивостта на клетката и ги трансформира, за да правят копия", добави специалистът.

Има елемент от генома, който наподобява нещо спинно, смята Манев.

"По-малко от 10% от заразените образуват имунитет. Доказано е, че колкото е по-високо вирусното натоварване, толкова е по-нисък T-клетъчният имунитет, и по-малко вероятно е да се образува имунна защита от класическия имунен отговор", уточни гостът.

Според него имунната система е блокирана на клетъчно и на централно ниво. Доц. Манев е на мнение, че цитокиновата буря не е водеща, макар да има роля при тежките състояния. По думите му има публикации, според които цитокиновата буря е по-силна при птичия грип.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 1
На анонимния
преди 3 години
Трябва ни акъл, за да живеем нормално Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
На нас ни трябва лекарство, решение, нещо, за да продължим нормално да живеем. Сигнализирай за неуместен коментар