Германската телевизия ZDF разказва на децата за протестите в България

Обществената медиа обяснява на най-малките за продължаващото у нас гражданско недоволство

08.08.2020 | 08:35 Редактор: Георги Камарашев
Германската телевизия ZDF разказва на децата за протестите в България

Мнозинството от печатните и телевизионни медии в Германия предлагат на най-малките си читатели и зрители новини на достъпен за тях език. А сега е един от редките случаи, в които в тези новини място намира и страната ни, съобщава БГНЕС.

В рубриката "Новини за деца" германската обществена телевизия ZDF обяснява на малките си зрители защо вече седмици продължава гражданското недоволство в България, съобщи БГНЕС.

Краткото обяснително филмче започва със следните думи: "България е най-бедната държава в Европейския съюз. Много от хората там изкарват твърде малко пари. И затова мнозина вече са напуснали страната."

Протестиращите смятат, че вина за това развитие носи правителството, обясняват по-нататък журналистите от ZDF и посочват, че гражданите обвиняват политическото статукво в корупция.

Поради факта, че малките зрители не са запознати с термина "корупция", авторите на филмчето правят пояснение: “Корупция означава, че политиците използват властта си не за благото на народа, а за своето собствено благо – например като си присвояват държавни пари, вместо да ги инвестират в нещо добро за страната”.

“Корупцията е забранена, но в България очевидно е често срещана. Именно заради нея на училищата и болниците в страната им липсват пари. Това казват и демонстрантите: корупцията е една от основните причини за лошото състояние на държавата. И затова настояват за оставката на правителството”, допълват още журналистите от ZDF.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК