Българите очакват неблагоприятни дни за финансовото си състояние

Има известна положителна промяна в развитието на общата икономическа ситуация

07.08.2020 | 12:11 Редактор: Ралица Братанова
Българите очакват неблагоприятни дни за финансовото си състояние

През юли 2020 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 3.3 пункта в сравнение с април, като при населението в градовете увеличението е 2.7 пункта, а при населението в селата - 4.5 пункта, съобщават от НСИ.

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна в развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца.

Очакванията на живеещите в селата са тя да продължи и през следващите 12 месеца за разлика от населението в градовете, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано 

По отношение на финансовото състояние на домакинствата, оценките на населението в селата леко се подобряват, докато мненията на живеещите в градовете са по-резервирани.

Същевременно прогнозите за следващите 12 месеца и на градското, и на селското население са по-неблагоприятни, в резултат на което общият балансов показател намалява с 1.8 пункта.

Потребителите считат, че през последните 12 месеца има леко понижение на потребителските цени, като и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, вследствие на което балансовият показател се понижава с 10.9 пункта.

Последната анкета регистрира малко по-позитивна нагласа в намеренията на потребителите да извършват разходи за "покупка на кола" през следващите дванадесет месеца.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК