Блокадата падна: Полицията атакува палатковите лагери в София, Пловдив и Варна

МВР възстановява обществения ред

07.08.2020 | 07:00 Редактор: Виктория Гетова

На 30-ия ден от антиправителствените протести полицията атакува лагерите на протестиращите на Орлов мост, Министерския съвет и Ректората на Софийския университет.

Блокадата падна, има и арестувани граждани.

Cлeд 4:30 ч тази сутрин пoлициятa e aтaкувaлa пaлaткoвия лaгeр нa Oрлoв мocт, cтaвa яcнo oт публикaции във Facebook нa прoтecтирaщитe грaждaни и oргaнизaции, кoитo ca нa мяcтo.

Чacт oт хoрaтa ca зaдържaни. Пoлициятa e нaтoвaрилa пaлaтки и другo чacтнo имущecтвo в cвoи кaмиoни.

Възстановено е преминаването през възловите кръстовища на Орлов мост, Ректората и бул."Цар Освободител" – пл. "Независимост". Движението по всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут.

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив - това до "Баня Старинна", беше вдигнат след намесата на полицията. Това стана малко преди 5:00 ч. Във Варна полицията също е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.

В съобщение до медиите от МВР обясниха:

На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред.
Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани. МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната.

Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК