Адв. Марковски: Не е добре да се правят промени в Конституцията

Необходими са леки промени в действащия Наказателно-процесуален кодекс, смята той

06.08.2020 | 21:30 Редактор: Тодор Петров

Все по-често има искания за промени в Конституцията. В последно време те идват от президента Румен Радев и протестиращите срещу правителството.

"Много е лошо, ако промените на основния закон тръгват в момент, в който трябва да бъде даден определен отговор на определени очаквания. Промяната не бива да бъде под давление на политически цели и интереси. В такива стихийни моменти, какъвто е настоящият, това не е добро решение. Не е добре да се прави "ремонт" на Конституцията, това няма да е полезно", заяви адв. Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Според него проблемите може да бъдат решени с леки промени в действащия Наказателно-процесуален кодекс и с назначаването на независим прокурор, който да контролира главния прокурор.

"Съдебната реформа е тема, която се дъвче от много години наред. Има необходимост от някои промени, които могат да бъдат извършени без да се стига до "ремонт" на основния закон", настоя още веднъж адв. Марковски в предаването "Денят ON AIR".

Той се съгласи, че има някои проблеми при прокуратурата, но по думите му няма безконтролна власт на главния прокурор. 

"Всяка година той излага отчета за свършената работа на прокуратурата в самото Народно събрание. Да се сложи независим прокурор, който да контролира главния прокурор, е доста разумно. Въпросът е дали властимащите ще намерят добрия подход с избора на този независими прокурор", обясни адв. Марковски.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
Ако не желаеш да промениш конституцията, това означава, че браниш сегашното статукво. Една партия да има възможност да овладее всичко и всички чрез квоти и търговия с влияние, естествено без вътрешен контрол. ***! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това е един изключително некомпетентен по правните въпроси човек. Нито той, нито аща му са добри прависти, просто има супер-мрежа от връзки за подкупи услуги. Точно той да дава акъл - не мерси! Сигнализирай за неуместен коментар