Ще завърши ли мандата си правителството?

Коментар на социолога Цветозар Томов и Михаил Кръстев от Института за дясна политика

06.08.2020 | 21:26 Редактор: Наталия Тотева

След проведения Коалиционен съвет стана ясно, че правителството остава до края на своя мандат. Президентът Румен Радев от своя страна разкритикува "авторитарното управление" в последните 10 години.

Той представи проект за Национален стратегически документ и готов състав за служебен кабинет.

Политическата ситуация за "Денят ON AIR" коментираха социологът Цветозар Томов и Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

"Становището, че правителството ще изкара мандата си до редовните избори, се чу главно от коалиционните партньори. Появиха се двусмислени изказвания в публичното пространство. Изборите през март са прекалено дълъг срок за решаване на кризата, в която се намира управлението. Тепърва ще видим дали тази нагласа на правителството е осъществима на практика", посочи Томов.

По думите на Михаил Кръстев заявката, че правителството няма да се поддава на натиска на протестиращите, не се прави за първи път.

"Наблюдавахме много такива изказвания. Както виждаме обаче, ситуацията е доста динамична. Вицепремиерът изброи възможните варианти, отхвърли няколко, които бяха доста обсъждани в последните дни", заяви Кръстев за Bulgaria ON AIR.

Според него вече имаме по-голяма яснота за това, което е допустимо в очите на правителството.

Томов пък смята, че шансовете на правителството да завърши мандата си са малки.

"Най-вероятно в късната есен ще се насложат няколко кризи, които това правителство при загубата на обществено мнение, уличните протести, няма да е в състояние да овладее", отбеляза той.

"Масовите протести винаги са водили до оставки. Има ясна тенденция за загуба на обществено и политическо доверие в управляващите, която излиза на повърхността и чрез данните социологически изследвания", уточни Томов.

Според него България е в криза, която трябва да бъде разрешена не заради протестиращите или управляващите, а заради интересите на страната.

"Борисов не е човекът, който досега е показал поне емпирично в историята, че страхува от подаване на оставка или от избори. Дори от служебен кабинет, който не е изготвен от близък до партията", обясни Кръстев.

Според Томов предсрочни избори "спокойно могат да се проведат от правителство в оставка". "Служебен кабинет не е необходим. Но Конституцията не допуска такова решение", обясни социологът.

По мнението на Кръстев, служебен кабинет може и да не се справи с политическите и икономически предизвикателства.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК