Ресторантьори искат: Сервитьорите без маски, на маса - повече от четирима

Попитаха здравния министър дали все още има Ковид-19 у нас

06.08.2020 | 20:20 Редактор: Тодор Петров

Ресторантьорите настояват служителите в заведенията да работят на открито без маски. Те искат и да отпадне изискването да се настаняват максимум четирима души на една маса. Това заявяват в своя съвместна позиция от Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Те отправиха запитване към здравния министър дали все още има Ковид-19 в България и има ли изобщо опасност от зараза. 

"Оставаме с впечатление, че явно има ковид само за брашна със заведенията, тъй като това е единственият бранш, който е принуден да спазва абсолютно всичко. А виждаме, че в цялата страна има стълкновения на хора, където няма никаква дистанция, няма маски", недоволства председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Най-ощетени са сервитьорите, които на горещината са длъжни да седят по 8 часа със запарващи ги маски. Шлемовете пък изкривяват светлината и започват да ги болят очите и главата. 

Мненията на клиентите обаче са разностранни, а сред ресторантьорите има и подкрепящи мерките.

В заведенията в големите градове и в курортите са категорични, че мерките за неразпространение на Ковид-19 са свили оборотите им наполовина и оцеляването им е невъзможно без помощ и облекчения от страна на държавата.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК