Проф. Кожухарова: Държим устойчив процент на заразени спрямо броя тестове

В момента сме по-подготвени в сравнение с преди няколко месеца, смята епидемиологът

06.08.2020 | 20:30 Редактор: Калина Донкова

Увеличението на броя на положителните случаи на коронавирус у нас не означава втора вълна. Това коментира бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова в предаването "Директно". По думите ѝ в България все още не сме наблюдавали дори първа вълна на заразата. 

"Наблюдава се активизиране на епидемиологичната обстановка и за съжаление, не се оправдаха очакванията ни за сезонност на вируса", коментира още тя.

Според проф. Кожухарова обаче по-високият брой регистрирани положителни проби не означава, че всички заразени са задължително болни. Тя акцентира и на това, че пациентите с Ковид-19 в интензивни отделения у нас в момента са по-малко, в сравнение с месец май.

Случаите на Ковид-19 продължават да се увеличават в световен мащаб. Вирусът непрекъснато се променя, с което затруднява разработването на вакисна и медикаменти.

На този фон Световната здравна организация призова правителствата да не въвеждат отново карантина, за да бъдат избегнати по-тежки икономически последици за държавите. Медици обаче изразяват притеснения, че по този начин здравната криза може да се задълбочи.

Достатъчни ли са сегашните мерки и какви са прогнозите за есента? 

 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Като гледам и в другите държави как се движат нещата, не мисля, че положението е кой знае колко лошо. Явно това са неизбежни процеси. Сигнализирай за неуместен коментар