Близо 5000 сигнала за жертви на домашно насилие от март до май

25% от тях са дошли от съседи

06.08.2020 | 14:26 Редактор: Ралица Братанова
Близо 5000 сигнала за жертви на домашно насилие от март до май

4875 сигнала за домашно насилие са подадени по време на извънредното положение от 13 март до 13 май. Това обяви инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция "Национална полиция" на конференция по проблемите на тормоза вкъщи.

25% от сигналите са дошли от съседи, показват още анализите на полицията. Експертите посочиха, че в условията на пандемия този тип насилие се увеличава. Това се дължи главно на факта, че жертвата е затворена между четири стени с насилника си.

Освен на тел. 112 те могат да ползват и горещата телефонна линия за жертви на насилие 0700 40 150. Специалистите уточниха, че данните са за подадени сигнали, като е възможно един човек да е звънял няколко пъти, пише "Монитор".

Към проекта "Превенция и отговор към домашното насилие в условията на извънредно положение“ на "Пирогов" и Асоциация "Деметра" работи и приемна на територията на Спешния център. Седем пъти жертвата си казва, че ще сигнализира преди наистина да направи това, посочи комисар Благородна Макева. 

Тя съобщи още, че за година позвъняванията за домашно насилие са около 30 000.

Инспектор Пенка Стоянова пък обяви, че ще има нова техника за патрулките, така че да могат да стигат по-бързо до жертвите. Бодикамери ще им помагат да намират лесно местонахождението им, ако са успели да излязат на улицата

Освен това специална система ще казва на полицаите колко сигнала са подавани от този адрес. Експертите посочиха и още една ужасяваща статистика. През 2017 година е имало 27 убийства на жени, през 2018 са 33, а през 2019-15.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК