Доц. Спасков: Не е ясно кой е на първа линия и ще получи ли допълнителни пари

Трябва да има резерв от консумативи и персонал, смята той

05.08.2020 | 21:30 Редактор: Тодор Петров

Над 20 млн. лева допълнително за болниците – за какво ще стигнат и ще издържи ли здравната ни система на натиска на пандемията? 

"Много е трудно да се определи това понятие "първа линия". Започват да се вреждат и хората, които реално не изпълняват такава функция и тогава възникват проблемите между персонала. Здравното министерство трябва да излезе с много ясно виждане по въпроса", заяви бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков в предаването "Денят ON AIR".

Подсигурени са парите за 30% увеличение на заплатите на медицински служители, но по думите на доцента все още не е ясен самият механизъм на разпределение и не било ясно как ще достигнат до изпълнителите на медицинска помощ.

250 млн. лв. допълнително отпуска държавата за сектор "Здравеопазване". Доц. Спасков посочи, че трябва да работят структурите, за да бъдат коректно разпределени тези средства към болниците и персонала. Трябва повече пари да отидат там, където се извършва повече работа, смята той и се обяви за по-голяма подкрепа към болниците, които са поели основната вълна от пациенти.

"Работя в Перник. Там окръжната болница и белодробната болница поеха основно удара от коронавируса. Те би трябвало да бъдат стимулирани финансова и ще могат да си решат собствените проблеми", даде пример доц. Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият шеф на "Пирогов" е на мнение, че болниците не са били готови за изненадваща вълна от Ковид-19 през февруари. Направиха се изводи защо бяха тези затруднения - трябва да има резерв от консумативи и персонал, изтъкна той.

"Наблюдаваме значимо увеличаване на броя на пациентите, които постъпват в болниците. Започнахме да обръщаме по-голямо внимание на пациентите, които са силно уплашени. Нямаме увеличаване на разпространението на заболяването, има отделни клъстери. В социалните домове са големи групи и това довежда до повишаване на приема и на броя починали", обясни доц. Спасков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да му се не види...нашите медици са едни от най-добрите, а им плащате с трохи...засрамете се и почнете да ги цените....че живота на хората е безценен... Сигнализирай за неуместен коментар