България е първа в ЕС по спад на продажбите на дребно през юни

Данните са на европейската статистическа служба Евростат

05.08.2020 | 18:20 Редактор: Ралица Братанова
България е първа в ЕС по спад на продажбите на дребно през юни

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-силен годишен спад на продажбите на дребно през юни, пише Investor.bg, базирайки се на данни на европейската статистическа служба Евростат. 

През юни, спрямо юни 2019 г., продажбите на дребно у нас се свиват с 18,1%. Все пак спадът се забавя след отчетеното понижение от над 20% през май и над 19% през април.

Месечните данни показват плахо възстановяване на продажбите на дребно у нас с 0,9% ръст през юни спрямо май след 1% увеличение през май спрямо април.

Същевременно обемът на продажбите на дребно в еврозоната се възстановява през юни до нивата, регистрирани през февруари, преди налагането на блокировки в Европа за овладяване на коронавируса, съобщава Ройтерс, като се позовава на данните на Евростат.

Продажбите в еврозоната нарастват с 5,7% през юни спрямо май. Разходите за дрехи и гориво за автомобили стоят в основната на увеличението.

Ръстът на продажбите все пак е по-малко от прогнозата на анкетираните от Ройтерс икономисти, които очакваха ръстът да достигне 5,9 на сто на месечна база. 

От Евростат посочват, че обемът на пазаруването е скочил с 20,3% през май, преразглеждайки по-ранната си оценка за увеличение от 17,8%, като по този начин показателят отчита най-рязкото си увеличение от началото на статистиката през 1999 г.

Двете последователни месечни увеличения на продажбите напълно компенсират рекордните спадове през март и април, когато много страни от еврозоната наложиха блокировки, за да овладеят разпространението на коронавируса.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК