Борисов: Готов съм по всяко време да си тръгна, правил съм го

Премиерът призова протестите да са мирни

05.08.2020 | 13:10 Редактор: Виктория Гетова

Правителството да продължи да управлява, но без Бойко Борисов. Това е един от вариантите, който премиерът е готов да предложи на коалиционните си партньори. Това обяви самият Борисов на Националната конференция на партията, която събра политическия актив в столицата. 

Той прогнозира тежка зима заради пандемията от Ковид-19 и аргументира необходимостта от оставането на този кабинет до края на мандата му така: ако се разпусне парламентът и се създаде служебно правителство, няма да може да се обявява при необходимост извънредно положение, да се теглят заеми и правят законови промени. 

В ситуация, когато държавата е в социална и икономическа криза да има кабинет, нареден от президента, не е добър вариант, смята премиерът

Премиерът призова да спрат провокациите на протестите. Това е демокрацията, не сме отишли да пречим на никого нито на Пленума, нито на Бузлуджа, коментира той.

Борисов подчерта пред актива на партията, че събранието е в София Тех Парк, като място, в което е много видимо какво е направено от правителството.

"Успяхме да вдигаме БВП с милиарди на година, много усилия вложихме и последно почти равни с Естония - най-малък външен дълг", обясни премиерът.

Борисов заяви и че правителството се е справило най-добре с пандемията от коронавируса, което се постига с огромни усилия на здравната система.

Всяка година вдигахме доходите, всяка година на учителите двойни заплати, каза още той.

Той призна, че борбата с корупцията е тема, която заслужава внимание.

Министър-председателят коментира, че ГЕРБ е печелила 11 пъти избори, три от които при служебно правителство, включително на президента Румен Радев. По думите му управляващите не вярват на Радев, но проблемът не е в назначаване на служебно правителство, а в липсата на парламент, който да актуализира бюджет, да прави нов за догодина, да взема решения в условия на пандемия и т.н.

Премиерът обяви, че е в готовност да предложи различни варианти на своите коалиционни партньори, дори да подаде оставка, за да се запази правителството.

"Готов съм по всяко време да си тръгна, правил съм го. Не искам да има напрежение заради мен по никакъв начин", заяви Борисов.

Събранието е в 28-ия ден от протестите с искания за оставка на правителството и главния прокурор.

То се проведе в "София Тех Парк", но навън заради пандемията. Участваха депутати, министри, общински съветници, областни и общински ръководители и кметове на населени места.

По време на конференцията се стигна до напрежение. Провокатори викаха "оставка", но бяха изведени от органите на реда. Пред сградата на "София Тех Парк" членовете и симпатизантите на ГЕРБ също бяха освиркани от протестиращите, които по-рано днес блокираха кръговото кръстовище при 4-и километър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ей... може го и това си е...така благо говори...че човек докато го слуша си мисли, че всичкое наред Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 3 години
Както се казва "не ме е яд, че ме лъжеш, яд ме е, че си мислиш, че ти вярвам". Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
Таня
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 1
You to
преди 3 години
Който прави такива изявления иска да остане дълго на власт Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Провинциалист
преди 3 години
Ами айде, какво чакаш. Но не се връщай повече. Сигнализирай за неуместен коментар