Наблюдава се подмладяване на новозаразените с Ковид-19

Протестиращите да изразяват гражданската си позиция, спазвайки мерките, призова здравният министър

04.08.2020 | 17:00 Редактор: Ралица Братанова
Наблюдава се подмладяване на новозаразените с Ковид-19

Здравният министър проф. Костандин Ангелов коментира относно протестите, които събират десетки на улиците, че  струпването на много хора на едно място е нещо, което трябва да бъде контролирано.

"Моят съвет към тези хора е да изразяват гражданската си позиция, спазвайки мерките които са предписани - да носят маски, да спазват дистанция от 1,5 метра", препоръча той.

Ангелов допълни, че от това, което е наблюдавал до момента, се вижда, че повечето хора на протестите носят маски. Той обаче изтъкна, че страната ни се намира в критичен момент и рискът не трябва да се подценява.

"Наблюдаваме подмладяване на новозаболелите. Не знаем на какво се дължи това. Трябва да продължим да живеем по някакъв нормален начин, мислейки за тези мерки и без да ги нарушаваме", каза още здравният министър.

Според него има голямо раздвижване на цифрите на разпространението на коронавируса по цял свят.

"Това заболяване крие още много неизвестни. В момента наблюдаваме неговото по-лесно предаване. Наблюдавахме неговата вирулентност във времето, както и подмладяване на новозаболелите. Не знам дали този процес ще бъде трайна тенденция. Единствените мерки, които са ефективни, са тези, които ние налагаме", категоричен е министър Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК