Здравният министър: Мерките в страната са абсолютно достатъчни

Увеличава се делът на заразените между 15 и 29 години

04.08.2020 | 16:11 Редактор: Ралица Братанова

Всички експерти се обединиха, че към настоящия момент мерките, които са в България, са абсолютно достатъчни. Те са мерки, няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови допълнителни мерки за ограничаване на разпространението от Ковид-19. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Наблюдава се намаляване на новозаболелите в България с 9,8%, в Португалия с 15%, в Испания с 30.2% сравнено с последните 2 седмици. Наблюдава се увеличаване на новозаболелите в Кипър с 389%, в Малта с 395%, в Гърция със 152%, Холандия 75%, Румъния 14,3%", обяви още той.

По думите му делът на болните на възраст между 15 и 29 години нараства през последните месеци, като през май те са били 10%, през юни - 16% и през юли 25%.

В момента на територията на Република България общо заразени има 12 159. Медиците са 712 души, от които - 248 са лекари, 240 медсестри, 112 санитари, 2 са здравните инспектори, фелдшерите са 12. 823 от тях са в болници.

"6684 човека до момента са излекувани, а 404 са починалите", заяви Ангелов.

По думите му към настоящия момент се наблюдава проблем, който е контролиран - в два дома за възрастни хора - единия в Русе, другия във Варна

"В Русе в момента в дома има 91, които са положителни - 8 са персонал, 83 са положителните домуващи възрастни хора. От тези 83 25 са мъже, а 58 са жени. Възрастта им е от 70 до 94 години", каза здравният министър и обясни, че трима от тях са починали.

В момента се проверява дали има нарушение на правилата за противоепидемичните мерки.

"Това е частен дом. Той се разкрива без да има санкция на органи на Министерството на здравеопазването, или санкция на органи на Министерството на труда и социалната политика. Ние не можем да осъществяваме контрол, като институции.

Новият министър допълни, че когато е възникнал проблемът, доц. Кунчев е прекарал два дни там.

"Имахме проблем със собственика на дома. Имаше неща, които не ни харесаха. Става въпрос за чисто битови неща и указания от РЗИ. В тази връзка, по наше разпореждане уведомихме Апелативната прокуратурата и по тяхна разпореждане започнахме проверка. Проверката на апелативната прокуратура ще бъде възложена на РЗИ. След като приключи проверката - ще ви кажем какви са резултатите от нея", каза още министър Ангелов.

Костадинов беше категоричен, че няма съществен натиск върху болничната система на територията на държавата и има ясен план какво ще се случи, ако той се увеличи. 

"Сериозен проблем за страната и света е дали ще има кой да лекува заразените - причините са много, в цял свят пациентите не са лекувани само от инфекционисти. В момента имаме недостиг на инфекционисти и анестеолози-реаниматори. В края на годината ще представим карта на потребности за медицински специалисти, за да преценим в каква посока да насочим усилията си, за да инвестираме в такива хора и в развитието им", посочи министърът.

Той обясни, че здравните власти се стараят да насочат тежко болните към лечебни заведения с достатъчно персонал.

"Денонощно държим връзка с директорите на РЗИ-тата. Леглата могат да се следят като брой на три дни или на седмична база. Ковид-отделението в Добрич е закрито, защото лекарят е напуснал. За там ще се даде възможност за договор за лекар инфекционист", допълни Ангелов.

На среща между премиера Бойко Борисов и здравния министър бе отбелязано, че вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. В този контекст министър-председателят Борисов акцентира, че изключително важно остава спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция.

Премиерът разпореди стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с Ковид-19

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК