Кръстовището пред Сoфийския университет осъмна блокирано

Причината е, че полицията цяла нощ държа бус, превозващ майките от "Системата ни убива"

02.08.2020 | 11:25 Редактор: Ралица Братанова

Кръстовището пред СУ “Климент Охридски” осъмна блокирано от протестиращи след като цяла нощ на него полицията държа блокиран бус, превозващ майки на деца с увреждания от движението “Системата ни убива”.

Това доведе до опъване на палатки и пред Софийския университет и блокиране на трето кръстовище на столицата.

От полицията обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса в посока Орлов мост, тъй като той е блокиран от протест и превозни средства не се движат в този участък.

Снощи бусът поиска да се присъедини към хората на "Орлов мост", пропуснат е от полицията край Софийския университет, но метри по-надолу бе спрян от втори кордон униформени с обяснението, че возила не се допускат до Орлов мост заради сигурността на протестиращите. 
В превозното средство се возели пет майки от инициативата "Системата ни убива", които се връщали от протеста пред дома на премиера в Банкя и искали да се присъединят към антиправителствения протест.

Полицията твърди, че не е давала позволение на нито едно превозно средство, извън камионите за доставка на хранителни продукти за магазините в района, да преминава през блокираните трасета. Спирането на буса предизвика ескалация на напрежението между униформените и протестиращите. Протестиращите хвърляха стотинки срещу полицията.

В неделната сутрин бусът на майките от “Системата ни убива” все още е на място, а пред него стои полицейският кордон, който не пропуска движението по булеварда. Пред буса пък се намира група от протестиращи.

Под надслов "Не сте сами'' българи от чужбина също излизат на протест. Заради часовата разлика демонстрациите ще са щафетно, а в тях заявка да участват са дали българи, живеещи във Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Осло, Париж, Прага, Торонто.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години