Андрей Новаков: Парите от ЕС са застрахователната полица за България

От 1 януари 2021 евросредствата ще бъдат налични

01.08.2020 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

Близо 29 млрд евро са договорените за България евросредства за следващите години. За какво ще бъдат изразходвани и за какъв период от време? В предаването „Брюксел 1“ говорим с евродепутатите Андрей Новаков от ГЕРБ и Петър Витанов от БСП.  Защо ЕП заплаши да блокира многогодишния бюджет на ЕС заради подценяването на парите за здравеопазване и научни изследвания. Говорим и за обявените от правителството мерки по два пакета за общо над 2 млрд евро.

По повод отпуснатите на България евросредства, Петър Витанов заяви, че страната ни може да бъде уязвима, защото са орязани доста пари от Фонда за справедлив преход. Андрей Новаков от своя страна контрира, че не е съгласен с разпространяващата се „мантра“. Още повече, че регламентът на ЕС още не е готов, а дотогава България ще представи своята стратегия за справяне с коронакризата. Той акцентира на това, че националният интерес на страната е защитен. Защото много държави са получили с 20 % по-малко средства.

Евродепутатът от ГЕРБ заяви, че от 1 януари 2021 парите от ЕС ще бъдат налични. Те идват в тежък момент за икономиката на целия ЕС. Андрей Новаков бе категоричен, че парите от ЕС са застрахователната полица за България. Петър Витанов от своя страна изрази несъгласие с това, че в Многогодишната финансова рамка средствата за здравеопазване са намалени – от 9.4 на 1.7 млрд. евро. И двамата депутати се съгласиха, че в ЕС все още няма Общ медицински протокол. А здравните системи на всички страни са различни.

По повод социално-икономическите мерки на правителството Андрей Новаков бе категоричен, че мерките са навременни. Това е директна помощ за всеки един пенсионер, говорим за над 2 млн. пенсионери, както и допълнително финансиране и увеличаване на заплатите на хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса – и в РЗИ, и в болниците, които имат ковид - отделения. Това е израз на признателността, която се отдава на тези хора. Защото те работят тази работа не заради бонусите и увеличените заплати, а защото го считат за дълг. Лекарите мислеха, че в началото на лятото вирусът ще изчезне, но той се разпространява.

Затова е важно да не се политиканства, когато става дума за финансиране, да не бързаме с популизма. Защото парите имат свойството да свършват. И когато управляваш държавата, носиш отговорност да не свършат тогава, когато най-много трябват. Мерките бяха навременни, бюджетът се напасва спрямо ситуацията, защото е толкова динамична, че се променя постоянно.

По отношение на мерките Петър Витанов заяви: Няма как да съм удовлетворен, нито от първия, нито от втория пакет. Ще ви дам факти. 500 млн. лв. бяха предвидени за малки и средни предприятия през ББР. Знаете ли, колко са усвоени до момента? 9 милиона лв. По този начин ще ги усвояваме до 2030 г. Бавно се отпускат, защото нямаме административен капацитет.

Има 30 000 заявления по мярката 60/40 до 10 000 лв. от компании. В момента са обработени 3000, одобрени са 1000. С този административен капацитет няма да ни стигнат 5 г. за да отпуснем средства, които трябват сега и веднага. По мярката 60/40 беше отпуснат 1 млрд. лв. В момента сме на 180 млн. Това е изключително бавно. За част от секторите тя е абсолютно неприложима. По отношение на новите мерки. Брандирани са като средство за борба с коронавируса. За мен е опит да се печели време и гласоподаватели. Мерките са на парче.


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК