Ето ги сценариите за изхода от политическата криза

Трябва да изберем между морал и демокрация или парите на Европа, смята политологът Татяна Буруджиева

16.07.2020 | 19:15 Редактор: Александра Иванова

След рокадите в кабинета - по-близо или по-далеч сме от предсрочни избори? Анализаторите вече чертаят различни сценарии за изход от политическата криза. 

Появиха се първите предположения за това кой би оглавил евентуално служебно правителство: в публичното пространство се завъртяха имената на бившия служебен вицепремиер Даниела Бобева и бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Не се изключва и вариантът да бъде назначен т.нар. "експертен кабинет", който да бъде оглавен от сегашния управител на БНБ - Димитър Радев.

Ден преди премиерът Борисов да обяви, че коалиционното правителство ще довърши мандата си, стана ясно, че управляващите обмислят основно три политически хода, с които да овладеят гражданското недоволство. 

Първият е оставка на правителството, служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори, тъй като другата голяма опозиционна партия в лицето на БСП заяви, че не иска да прави кабинет в рамките на този парламент. Според някои анализатори тази стъпка ще доведе до загуби на важно финансиране от Европа и то в период на коронакриза. 

"Няма възможност в тази ситуация, особено ако ще вървим тук и сега към предсрочни избори, правителството да даде план, с който да се усвояват тези пари. Трябва да изберем между морал и демокрация или парите на Европа", обясни политологът Татяна Буруджиева.

сценарий 1

Вторият сценарий е управляващите да съставят преходно експертно правителство с друг премиер, който да предложи структурата и състава му. Това може да се случи, ако кабинетът бъде свален чрез вота на недоверие, който бе внесен от БСП и ще бъде гласуван следващата седмица.

"Това е усещане за сериозно сътресение, което предстои. Единственият, който може да го менажира по някакъв начин, и разбира се, трябва да плати цена за това, е премиерът, който очевидно е в ролята на помирителя. Единият вариант е да се откупи, другият да се свали градуса, за да се намали напрежението. Да преконструира управлението и да намери добър изход от тази ситуация", посочи социалният антрополог Харалан Александров.

сценарий 2

Третият основен вариант е да бъдат извършени сериозни министерски рокади, Борисов да излезе в отпуск до края на мандата, а вицепремиерът Томислав Дончев да го замести. Някои анализатори смятат обаче, че управляващите нямат полезен ход. 

сценарий 3

Кой вариант ще бъде избран за политическото бъдеще на страната, вероятно ще стане ясно следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е щом тя казва, значи няма как да не е така... Сигнализирай за неуместен коментар