Финансист: Крачката за Еврозоната има значение за векове напред

Според Емил Хърсев ЕЦБ няма да промени политиката си предвид коронакризата

15.07.2020 | 21:20 Редактор: Ивет Арабова

България официално бе приета в чакалнята на Еврозоната. Страната ни ще бъде в нея най-малко за период от две години, преди да може да приеме еврото. Готови ли сме за предизвикателството?

"Тази крачка има много дългосрочно значение - за векове. За никакво чакане не може да става въпрос, това е един нормален процес на присъединяване. Трябва да се реши въпросът да се премине от плаващия към фиксирания курс на присъединяване. При нас от 20 г. е фиксиран курсът, така че този въпрос е изначално решен", каза за "Денят ON AIR" финансистът доц. Емил Хърсев.

По негово мнение е напълно възможно да се окаже, че срокът на присъединяване няма да бъде само изискваните 2 години.

"При нас някакви особени задачи през този период няма, най-важно е да се договори как ще бъдат разпредели огромните ресурси, които са натрупани като обезпечение на българския лев. Голяма част от тези средства ще се освободят и трябва да бъдат използвани така, че да се стерилизира този финансов ресурс, а да не се похарчи. Логичното е да се използва за погасяването на външния дълг на страната", подчерта експертът.

Хърсев добави, че на БФБ не се търгува този обем от акции, който е обект на това увеличение на капитала.

"Цената на тези публични предлагания се определя при оценки на професионалисти и се проверява от легитимен орган. Няма как да има един нищожен обем акции без сериозен вторичен пазар", разясни финансистът.

Според него ЕЦБ тества Първа инвестиционна банка, но и държавата, за да види как ще се държат властите при възникнал проблем.

"Убеден съм, че банката в рамките на година-две ще изкупи въпросните акции обратно. Това правят всички на Wall Street в последните години", категоричен бе Емил Хърсев.

Той отбеляза, че ЕЦБ няма да промени политиката си предвид коронакризата. "Особено голям диалог между централните банки и обществото няма. Основният критик на този принцип е Доналд Тръмп. Има проблем с централното банкиране в цял свят", посочи Хърсев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че правителството е начертало план за 13-те млрд. евро от Брюксел. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК