Радев: Отказът да се чуе гласът на България само удължава кризата

Той добави, че никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност

15.07.2020 | 18:17 Редактор: Ивет Арабова

"Вече седмица хиляди българи са на площадите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът е общонационален и обединява всички възрасти, младото поколение ни изпълва с гордост", каза в обръщение президентът Румен Радев.

По думите му мобилизацията е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството. "Протестът не е притежание на никой лидер и на никоя партия. Това, което става по улиците, е достояние на всички граждани. Мобилизацията е резултат на това тяхно усилие", отбеляза държавният глава.

Той добави, че мафията се храни от страха и апатията. "Оскърбителните внушения, че хилядите по площадите са платени и манипулирани издават арогантност, интригите на задкулисието. Никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност, никога народът ни не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи", посочи президентът.

Румен Радев допълни, че трябва да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилее обществената енергия за промяна. 

"Отказът да се чуе гласът на България само удължава кризата. Доверието е загубено и това го виждате навсякъде по площадите. Рестартирането на политическия процес минава през оставка на правителството и главния прокурор и честни избори", смята Радев.

Президентът призова и протестиращите, и полицаите за ненасилие по време на демонстрациите. "Преходът започна с мутрите и ще завърши с изхвърлянето им от властта", заключи той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК